Ben je verzekerd bij ongevallen zonder winterbanden?
Bij winterse omstandigheden heb je een kleinere kans op een ongeval als je winterbanden hebt. Ze zijn niet verplicht in Nederland, maar wel aan te raden.
In Nederland ervaren we slechts een korte periode per jaar echt winters weer. Winterbanden zijn echter niet alleen verstandig bij sneeuw en ijs, maar bieden ook voordelen bij koud en regenachtig weer. Voor de zomer zijn winterbanden daarentegen ongeschikt. Het wisselen van banden per seizoen verhoogt de veiligheid, maar wat gebeurt er bij een ongeval als je niet de juiste banden hebt gemonteerd?
Wat is het verschil tussen winter- en zomerbanden?
Zomerbanden verharden bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius, wat hun grip vermindert. Winterbanden daarentegen zijn gemaakt van zachter rubber en bieden betere prestaties bij lagere temperaturen en winterse omstandigheden. Bij warm weer neemt de remweg met winterbanden toe. Ook bestaan er all-season banden, een compromis tussen zomer- en winterbanden. Hoewel ze in de winter minder grip bieden dan winterbanden, presteren ze beter dan zomerbanden bij kou.
Wat als ik een ongeluk veroorzaak op zomerbanden?
In Nederland ben je niet verplicht om seizoensgebonden banden te gebruiken. Een ongeval op een bevroren wegdek door het slippen op zomerbanden wordt niet door de verzekeraar op jou verhaald omdat je geen winterbanden had. Maar let op, in het buitenland gelden andere regels, die van invloed kunnen zijn op de aansprakelijkheid.
Zonder winterbanden naar Duitsland of België
In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Dit betekent dat motorvoertuigen moeten zijn uitgerust met banden voorzien van het sneeuwvlok- of alpine-symbool. Vanaf 1 oktober 2024 zijn banden met alleen de M+S-markering niet langer voldoende. Winterse omstandigheden volgens de Duitse wet omvatten ijzel, sneeuw, sneeuwmodder en ijs- of rijpvorming. Het is raadzaam om van oktober tot april met winterbanden te rijden om aan deze eisen te voldoen.
Let op: de regels in Duitsland bepalen dat de bestuurder verantwoordelijk is voor de juiste banden. Aanhangwagens of caravans hoeven geen winterbanden te hebben, al kan dit wel voor extra grip zorgen. Als je betrokken raakt bij een ongeval zonder winterbanden tijdens winterse omstandigheden, kan de verzekeringsmaatschappij je mede-aansprakelijk stellen, zelfs als je niet schuldig bent aan het ongeval.
In België zijn winterbanden, net als in Nederland, niet verplicht. Het wordt wel aangeraden om in winterse omstandigheden goed passende banden te gebruiken voor extra veiligheid.
Hoe zit het in de wintersportlanden?
In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden tussen 1 november en 15 april. Deze verplichting geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Winterse omstandigheden worden gedefinieerd als wegen die geheel of gedeeltelijk bedekt zijn met sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Winterbanden moeten in Oostenrijk een minimale profieldiepte hebben van 4 mm (radiaalbanden) of 5 mm (diagonaalbanden); banden met minder profiel worden als zomerbanden beschouwd, zelfs als ze een M+S-markering hebben. Ook is het in bepaalde gevallen toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken, bijvoorbeeld als de weg volledig is bedekt met sneeuw of ijs.
In Zwitserland kunnen bestuurders bij een ongeval mede-aansprakelijk worden gesteld als ze zonder geschikte winterbanden rijden. In Frankrijk zijn winterbanden in de meeste regio’s niet verplicht, tenzij aangegeven met verkeersborden. Het is echter aanbevolen om goed te informeren over de lokale regels voordat je vertrekt.