Search
Close this search box.

Stel een vraag

Onze professionals zullen die razendsnel beantwoorden. Én kosteloos!

Is de woonhuisverzekering wettelijk verplicht?

Is de woonhuisverzekering, die dekking biedt tegen brand, stormschade en inbraak, verplicht?

Is de woonhuisverzekering wettelijk verplicht?

Sommige verzekeringen zijn verplicht, maar dat geldt niet voor de woonhuisverzekering. Toch kunnen huiseigenaren er niet zonder. Voor de hypotheek is het namelijk verplicht.

Autobezitters zijn wettelijk verplicht om de auto te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid. Ook de zorgverzekering kun je echt niet onderuit. De verplichting is gesteld omdat de risico’s te groot zijn als je deze verzekeringen niet hebt. Met een auto kun je een schade aanrichten van honderdduizenden euro’s of zelfs nog meer. Ook de zorgkosten zijn vaak niet te dragen zonder een zorgverzekering. Om dezelfde reden eisen geldverstrekkers vaak een woonhuisverzekering.

Waarom kun je niet zonder een woonhuisverzekering?

De meeste huiseigenaren kunnen geen huis kopen zonder een hypotheek. Dus nemen ze een schuld van tonnen aan euro’s op de schouders. In een periode van dertig jaar wordt de schuld afbetaald. Maar, wat nu als een huis in de brand vliegt? De brandweer is er waarschijnlijk niet binnen een paar minuten. Vaak is er dan al een schade van tienduizenden euro’s. De schade wordt nog groter door bluswater en een brand is ook niet zomaar onder controle. Een dergelijk risico kunnen huiseigenaren niet zelf dragen.

Waarom verplichten geldverstrekkers deze verzekering?

Voor de verplichtstelling hebben ze een goede reden. Het huis vormt namelijk het onderpand van de hypotheekschuld. Zodra de huiseigenaar niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoet, heeft de geldverstrekker het recht om het huis te verkopen. Bij een flinke brandschade daalt het huis sterk in waarde. Dus heeft de geldverstrekker minder waarde in handen. Hierdoor lopen ze een te groot risico zonder deze verzekering.

De dekking is ruimer dan alleen tegen brandschade

Traditioneel wordt de woonhuisverzekering ook wel een brandverzekering genoemd, omdat het met deze basisdekking is begonnen. In de loop der jaren zijn er steeds meer dekkingen toegevoegd. Je krijgt in de moderne woonhuisverzekeringen bijvoorbeeld ook een uitkering bij inbraakschade, stormschade en rook- en roetschade. Tegenwoordig zijn er ook verzekeringen die een nog ruimere dekking bieden.

De woonhuisverzekering heeft wel onderhoud nodig

De woonhuisverzekering is een verzekering die goed onderhouden moet worden. Het verzekerde bedrag kan te laag zijn als de bouwkosten bijvoorbeeld door inflatie gestegen zijn. Na een verbouwing kan het noodzakelijk zijn om de verzekering tegen het licht te houden. Er is bijvoorbeeld een serre geplaatst of de woonkamer is meters uitgebouwd. Hierdoor stijgt de herbouwwaarde van het huis. Dit heeft ook weer invloed op de woonhuisverzekering. De verzekeraar moet hier wel op de hoogte van worden gesteld, anders dreigt namelijk onderverzekering. Bij schade krijg je in dat geval maar een deel van het schadebedrag uitgekeerd.

De woonhuisverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wordt door de hypotheekverstrekker wel verplicht gesteld en dat is maar goed ook.