Transitievergoeding bij ontslag wegens ziekte
Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding is in 2015 in de plaats gekomen van de ontslagvergoeding op basis van de kantonrechterformule. Het doel was om voor werkgevers de kosten te drukken. Voor werknemers met een lang dienstverband bij de werkgever betekent de transitievergoeding een minder ruimhartige compensatie. In deze regeling kunnen ook tijdelijke werknemers recht hebben op een vergoeding.
Wanneer bestaat er recht op een transitievergoeding?
Tot 1 januari 2020 had een werknemer pas recht op een transitievergoeding als hij of zij minstens twee jaar in dienst was. Een tijdelijk dienstverband was hierdoor vaak te kort om aanspraak te maken op een vergoeding. Met de invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans, bestaat er vanaf de eerste werkdag recht op een transitievergoeding. Dus óók bij een tijdelijk contract.
De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal jaren (of een deel daarvan) dat de werknemer in dienst is geweest. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal €94.000,-, of één jaarsalaris voor werknemers die meer verdienen dan €94.000,- per jaar. Ook werknemers die ziek zijn en na twee jaar in de WIA terechtkomen kunnen in aanmerking komen voor een transitievergoeding.
Er bestaat recht op een transitievergoeding als:
- het initiatief voor het beëindigen van het dienstverband of het niet voortzetten van het dienstverband bij de werkgever ligt. Dit geldt voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde en onbepaalde tijd, ongeacht de duur.
- werknemer tijdens de beëindiging van de overeenkomst 18 jaar of ouder is en minimaal 12 uur werkzaam is.
Wanneer bestaat er géén recht op transitievergoeding?
Er zijn een aantal situaties denkbaar waarbij de werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding:
- als het ontslag het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten.
- als de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.
- als de werkgever failliet is verklaard of aan hem surseance van betaling is verleend of op hem de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is.
Compensatie transitievergoeding bij bedrijfsbeëindiging
Sinds 1 januari 2021 is er extra compensatie mogelijk voor betaalde transitievergoedingen. Als je bedrijf noodgedwongen is beëindigd omdat je met pensioen ging of bent overleden, dan moet je bedrijf ontslagen werknemers een transitievergoeding betalen. Jij of je nabestaanden komen dan wel in aanmerking voor compensatie.