Search
Close this search box.

Stel een vraag

Onze professionals zullen die razendsnel beantwoorden. Én kosteloos!

Een lening na een echtscheiding - Wat kun je doen?

Er zijn meerdere oplossingen voor een lening na een echtscheiding. Wat is de beste optie?

Een lening na een echtscheiding - Wat kun je doen?

Bij een scheiding moet er ook een oplossing komen voor een eventuele lening. Wat kunnen jullie hiermee en hoe regel je het? 

Jullie hebben ooit een lening afgesloten om uitgaven te financieren waarvoor het geld niet op de spaarrekening stond. Bij een echtscheiding is de lening een probleem. Bij een huwelijk in gemeenschap van goederen is de lening een gezamenlijk probleem. Ieder is eigenaar van de helft van de lening. Kan een van beiden de lening op naam krijgen of is splitsen de best mogelijke optie?

Over een lening een duidelijke afspraak maken

In principe kunnen jullie de lening eerst onveranderd door laten lopen. Samen zorgen jullie iedere maand voor de betaling van de rente en de aflossing. Na verloop van tijd is de schuld afbetaald en is het probleem uit de wereld. Helaas loopt het vaak anders. Als een van beiden stopt met betalen, kan de geldverstrekker op de andere partner de volledige schuld verhalen. De betaler moet vervolgens maar zorgen voor het verhalen van de helft op de partner. Dit is een onwenselijke situatie, dus kiezen voor een andere oplossing is verstandig.

De lening aflossen

De eenvoudigste oplossing is het inlossen van de schuld, maar dat is vaak niet realistisch. Er staat financieel veel te veranderen door een echtscheiding, dus mogelijk is het geld voor het aflossen niet beschikbaar of zijn er andere doelen voor het beschikbare geld.

Een van beiden krijgt de lening op naam

De lening op naam van een van beiden zetten is mogelijk, maar daar moet de geldverstrekker wel mee akkoord gaan. De geldverstrekker moet er van overtuigd zijn dat de betreffende partner voldoende inkomen heeft voor de betaling van de maandlasten. Er zal dus financieel getoetst worden. Zolang de financiële situatie na de scheiding niet duidelijk is, zal de geldverstrekker niet zomaar de andere partner uit de overeenkomst schrappen. De partners kunnen er onderling vaak wel uitkomen, dat is meestal het probleem niet. De partner die de lening op naam krijgt kan met andere bezittingen gecompenseerd worden. De partner die de lening op naam krijgt wordt bijvoorbeeld de eigenaar van de auto waar de lening in eerste instantie voor is afgesloten.

De lening splitsen

Een andere optie is de lening in twee delen hakken en ieder krijgt de helft op naam. Ook hierbij kijkt de geldverstrekker weer naar het inkomen en de uitgaven van de betrokkenen. Beiden moeten in staat zijn om hun deel te financieren. Als beide partners een goed inkomen hebben, zijn er vaak wel mogelijkheden.

Bij het op één naam zetten en het splitsen is een voorwaarde dat beide partners het met elkaar eens zijn. Het moet een gezamenlijke keuze zijn. Anders moet er samen gezocht worden naar een andere oplossing.