Waar moet je op letten als je je huis wilt inruilen?
Je bent toe aan de volgende koopwoning. Hoe ga je het aanpakken? Verkoop je eerst de eigen woning of ga je eerst de volgende kopen?
Door een ruimtegebrek in de woning of door juist teveel ruimte kun je toe zijn aan de volgende stap in jouw wooncarrière. Verkoop kan ook noodzakelijk zijn omdat je elders in Nederland een baan hebt geaccepteerd. De dingen in de juiste volgorde doen kan belangrijk zijn.
Eerst de huidige woning verkopen
In de huidige markt is het eerst kopen en daarna pas verkopen verleidelijk. Waarschijnlijk gaat het ook wel goed, maar je loopt wel een risico. Als de huidige woning moeilijk te verkopen is, kun je langere tijd aan twee huizen vastzitten. Het probleem wordt groter bij een daling van de huizenprijzen. In het slechtste geval blijven de huizenprijzen een paar jaren zakken en moet je de vraagprijs sterk verlagen. Eerst kopen kan je dus veel geld kosten.
Voor welk bedrag kun je jouw huis verkopen?
Een redelijke inschatting van de verkoopprijs van je huidige woning is zeer nuttig. Waarschijnlijk gebruik je de overwaarde voor de nieuwe woning, dus is het handig om vóór het kopen te weten waar je aan toe bent. Het blijft natuurlijk altijd een inschatting. De uiteindelijke koper van jouw huis bepaalt de exacte verkoopprijs. Maar op basis van ervaring kunnen wij het goed inschatten.
Hoe ziet het financiële plaatje eruit?
Bij het kopen van de volgende koopwoning zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de huidige hypotheek? Kun je deze meenemen naar de volgende koopwoning en is dat ook verstandig? Je krijgt ook te maken met het opnieuw investeren van de overwaarde uit de huidige woning. Houd er ook rekening mee dat je 30 jaar recht hebt op hypotheekrenteaftrek. Daarna vervalt de aftrek, maar je hebt er in ieder geval recht op tot 2031. Neem jouw situatie door met een hypotheekadviseur. Laat ook uitzoeken hoeveel je kunt besteden aan de volgende koopwoning.
Neem je de hypotheekvormen uit jouw hypotheek mee?
Heb je nu een hypotheek met een spaarverzekering aan de hypotheek gekoppeld? Of heb je nog een aflossingsvrije hypotheek? Je kunt onder voorwaarden de hypotheekvormen meenemen naar de volgende hypotheek. Dat doe je natuurlijk alleen als het ook echt voordelen biedt. Het meenemen van een aflossingsvrije hypotheek geeft je lage maandlasten, maar op langere termijn moet het ook een goede keuze zijn.